Tidenes Norske Idrettsprestasjon

Mirakelet i Marseille? Rodals eventyrlige 800-meter? Solskjærs vinnermål i Barcelona? Warholms superløp? Verdensmester Carlsen? Nei, tidenes største norske idrettsprestasjon skjedde på en amerikansk fotballbane.

Mange har forsøkt å kåre tidenes norske idrettsprestasjon. Norges 2–1-seier over Brasil i fotball-VM i 1998 nevnes ofte. Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter var øverst på idrettshistoriker Tom A. Schankes liste. Samme mann sendte Warholms VM-gull i regnet i London opp på 2. plass på listen. Ole Gunnar Solskjærs mål på overtid i mesterligafinalen mot Bayern Munchen i 1999 huskes kanskje av flest utenfor våre landegrenser, og man skal på ingen måte undervurdere prestasjonen det er å bli verdensmester i en så enormt utbredt idrett som sjakk.

Likevel er det en annen, glemt idrettsprestasjon som fortjener å trone øverst på listen. Å vinne VM-gull i fotball er det største du kan gjøre innen idrett. Å vinne Super Bowl er en god nummer to. Og det har en nordmann gjort.

Jeg bodde i USA fra januar til juni i år, og reiste en del rundt i det store idrettsgale landet. Naturligvis endte jeg opp med å prate om sport med en del amerikanere, og da det kom fram at jeg var norsk kom de samme ordene fra samtlige: Jan Stenerud!

Den nå 75 år gamle nordmannen er en legende i USA, men er ikke i nærheten av å få den samme anerkjennelsen i hjemlandet. Som han selv sa det da jeg pratet med han som NRK-journalist tidligere i år:

– Da jeg vant Super Bowl i 1970 tror jeg de eneste norske som visste jeg spilte var foreldrene mine.

Det er egentlig helt uhørt, for ikke bare vant de kampen, men Jan Stenerud stod for de ni første poengene til Kansas City Chiefs.

De møtte Minnesota Vikings, som var hele 12 poengs favoritt før kampen. Til sammenligning har det bare to ganger siden vært en større favoritt i en Super Bowl. Men bookmakerne tok feil, for Kansas City Chiefs og Jan Stenerud banket inn field goal etter field goal, og det sto 9–0 halvveis ut i andre quarter. Et av dem prikket han inn fra 48 yards – Super Bowl-rekord på den tiden.

Vikings kom seg aldri etter den starten, og Chiefs vant til slutt 23–7 foran 44 millioner TV-seere – mye takket være Jan Steneruds 11 poeng.

Fetsund-karen dro egentlig til USA for å bli skihopper, men endte opp med å spille 19 sesonger i NFL. Frem til 2016 var han den eneste kickeren i NFLs Hall of Fame, og rekorden for lengste field goal sto i 24 år. Og han er den eneste nordmannen som har vunnet Super Bowl – tidenes norske idrettsprestasjon.