Et engelsk NFL-lag er kun et par år unna – og det kommer til å bli en fiasko

Et par London-kamper per sesong er artig, men NFL kommer til å angre stort om de flytter en franchise til London.

Amerikansk idrett er merkelig for oss europeere. For oss er det helt utenkelig at et fotballag kan flytte fra en by til en annen, men i USA skjer det hele tiden. For to år siden ble både St. Louis Rams og San Diego Chargers flyttet til Los Angeles – en by som har forsøkt seg på NFL-markedet tidligere uten å lykkes. Å plutselig dytte to NFL-lag inn på et marked som egentlig har mer enn nok med Lakers, Dodgers, Kings og collegelagene var ingen brilliant idé – og har endt med at det er flere bortesupportere enn hjemmesupportere på tribunen når LA Chargers spiller kamp.

Denne manøveren er et bevis på at NFL vil gjøre alt de kan for å utvide ligaen sin til de største byene og markedene, uavhengig av interesse. Det er derfor jeg tror det er helt uunngåelig at vi får se et NFL-lag i London i løpet av få år.

På søndag kommer Seattle Seahawks og Oakland Raiders (soon to be Las Vegas Raiders…) til Wembley for å spille en av de årlige «International Series»-kampene i NFL. Dette er det tolvte året på rad med NFL-fotball i London, og de har utvidet antall kamper for hvert år som har gått. Seahawks mot Raiders er bare den første av fire kamper som spilles i utlandet i år. Tre i London, en i Mexico. Kampen skulle egentlig spilles på den nye arenaen til Tottenham, men byggearbeidet tok for langt tid.

Nye Tottenham Hotspur Stadium kommer nok derimot definitivt til å være vertskap for minst én NFL-kamp neste år, og det er lett å mistenke at NFL (som hat betalt 10 millioner pund for å ha to kamper der i året) har større planer for arenasamarbeidet med Tottenham også. Den er bygget mer som en NFL-arena enn en Premier League-stadion, og det virker som NFL har hatt en enorm finger med å spillet i planleggingen av arenaen. Selve bygget er en typisk amerikansk «bowl», og banen er med hensikt mye større enn det for eksempel White Hart Lane var. Og når gresset skal byttes ut mellom de to idrettene, så er det naturgresset som må vike, mens NFLs mer faste underlag ligger der til enhver tid.

worlds-first-dividing-retractable-football-pitch-tottenham-hotspur-stadium-london-designboom-1800.jpg

NFL kan med denne arenaen på plass flytte en franchise til byen nesten over natta, og la laget spille en sesong eller to der mens de får bygget en egen stadion. Eller så kan de få til en relativt uproblematisk avtale med å dele stadionen med Tottenham permanent. Jacksonville Jaguars har blitt sendt til London hvert eneste år siden 2013, og det er veldig tydelig at NFL har pekt seg ut Florida-laget, med et relativt lite marked og et britisk bilmerke som kallenavn, som sitt London-lag. Det virker i det hele tatt svært sannsynlig, men er det smart å flytte Jaguars til London? På ingen måte.

Ja, det hadde vært fantastisk for europeiske og britiske fans å få NFL-fotball i London annen hver uke, men selv om International Series-kampene har trukket bra med fans, så tror jeg fortsatt Chelsea, Arsenal, Tottenham og til og med West Ham og Fulham kommer til å stå høyere på prioriteringslista når fansen må velge mellom de to idrettene på søndager. Jeg er veldig redd for at «London Jaguars» kan ende opp litt som Los Angeles Chargers er nå. Et lag som mistet en trofast og engasjert fanbase ved å flytte til en by der ingen har noe forhold til laget.

nbc_pft_jagslondonfranchise_180117

I tillegg vil laget være fordømt til å floppe. Reiseavstanden for de 53 spillerne til Londons NFL-lag kommer til å være så enormt mye større enn de resterende 31 lagene i ligaen, og hele troppen kommer til å være konstant jetlagged gjennom den 17 uker lange sesongen. London – Los Angeles – London – Baltimore – London – Denver – London – Seattle – London. Det kan være et potensielt reiseprogram i løpet av sesongens fire første uker. Og du skal samtidig rekke å trene, hvile, og planlegge for neste kamp. NFL-lagene misliker London-turene nok som det er, og å sende 7-8 lag til London hver sesong kommer nok heller ikke til å bli superpopulært. Og de stakkars lagene som havner i samme divisjon som London-laget må dra ditt hvert eneste år.

Ja, det er interessant, og jeg kommer nok garantert til å ta meg et par turer over dammen når det skjer om et par år, men det hele virker som en pengejagende dårlige gjennomtenkt idé.

Typisk NFL, altså.


matrixholt grafikk

SKREVET AV MATTIS HOLT, SKRIBENT OG PROGRAMLEDER FOR VALUELIVE

Want to track your bets? Learn where you win and lose money? Want to follow experts tips from Scandinavian football to the Premier League, Championship, NHL, NFL and much more?

Head over to Valuewins.com and sign up. Value wins – every time.