Europa XI: Den ultimate elleveren

Landslagspausen er over oss igjen, og i stedet for å se Aserbajdsjan mot Færøyene har ValueWins sine eksperter diskutert seg frem til Europa XI: En lagoppstilling med én spiller fra hver liga!

Kriteriene var enkle: Best mulig ellever, med én spiller fra de beste 11 ligaene i Europa. Etter en kort diskusjon var dette de 11 vi endte opp med:

 1. Engelsk Premier League
 2. Spansk La Liga
 3. Tysk Bundesliga
 4. Italiensk Serie A
 5. Fransk Ligue 1
 6. Nederlandsk Eredivisie
 7. Portugisisk Primeira Liga
 8. Tyrkisk Süper Lig
 9. Ukrainsk Premyer-Liha
 10. Russisk Premier League
 11. Norsk Eliteserie (…)

Vi begynte med den dårligste, og jobbet oss oppover på lista for å fylle en 4–4–2-formasjon. Panelet som står bak avgjørelsene er Magnus Barstad, Robert Gustafsson, Trygve Røed, Thomas Ovesen, Arne Bjørgan, Scandibetter & Mattis Holt. Her er laget vi endte opp med:

Keeper: André Hansen, Rosenborg BK (Eliteserien)

Det var selvsagt en diskusjon om vi skulle gå for Lord Nicklas Bendtner fra Eliteserien, men panelet var svært skeptisk til å låse en spissplass til den dårligste ligaen. Dermed gikk vi helt motsatt på banen, og ga Europa XI en verdig keeper.

André Hansen har denne sesongen vært den beste keeperen i Europaligaen, i følge UEFAs egne statistikker. Foran spillere som Chelseas Kepa Arrizabalaga og Zenits Andrei Lunev. Derfor er vi sikre på at Eliteseriens beste keeper også ville holdt et respektabelt nivå på dette laget.

Høyreback: Domagoj Vida, Besiktas (Süper Lig)

Den tyrkiske ligaen er en godbit å plukke spillere fra. Spillere som Pepe, Arda Turan, Emmanuel Adebayor, og ikke minst verdens beste YouTube-spiller Ricardo Quaresma. Sistnevnte var en het kandidat, men vi var også skeptisk til å gi en offensiv plass på laget til Süper Lig.

Dermed landet vi på Besiktas sin kroatiske høyreback Domagoj Vida. Han var sterk for et av de beste lagene under sommerens verdensmesterskap, og gjør seg fortjent til en plass på dette laget.

Midtstopper: Kalidou Koulibaly, Napoli (Serie A)

Den første skikkelige skrellen? I stedet for å plukke Cristiano Ronaldo, eller Paulo Dybala, fra Serie A, går vi i stedet for mannen som trolig er verdens beste midtstopper akkurat nå – i følge Magnus Barstad.

Kalidou Koulibaly fra Napoli står for den defensive tryggheten på dette drømmelaget, og gir oss i tillegg frihet til å velge superstjerner fremover på banen fra Bundesliga, La Liga og Premier League.

Midtstopper: Matthijs de Ligt, Ajax (Eredivisie)

Ja da, Martin Ødegaard ble nevnt. Men ikke valgt. Vi må til Nederlands beste lag for å plukke en verdig spiller til dette laget, og igjen var Barstad klink på en midtstopper.

Matthijs de Ligt er bare 19 år, men allerede kaptein for Ajax. Det er helt rått, og gjør alene at han fortjener en plass på dette laget. Han og Koulibaly kan plutselig stå som to av verdens beste midtstoppere om få år.

Venstreback: Alex Telles, Porto (Primeira Liga)

Den portugisiske ligaen har ikke flust med stjerner, men det ble hamret hardt i bordet fra Luis Nani-entusiasten Mattis Holt om å få med den finteglade Sporting-spilleren. Panelet var derimot ikke helt enig.

I stedet gikk vi for en lignende taktikk som tidligere, å ikke låse av en offensiv plass til de mindre ligaene. Da ble det brasilianske Alex Telles som fikk æren av å dra på seg Europa XI-drakta på venstrebacken. Mens Vida på motsatt back er mer fysisk og hardarbeidende, er Telles den kreative vingbacken-typen hvilket som helst lag trenger.

Høyreving: Taison, Shaktar Donetsk (Premyer-Liha)

Det sa seg selv at vi måtte gå for en Shaktar-spiller fra den ukrainske ligaen. Der er det nok av gode fotballspillere, men det er vanskelig å danke ut en spiller med landskamper for Brasil.

Shaktars nummer 7, Taison, er kanskje ikke den mest målfarlige spilleren i verden (22 på 117 kamper for Shaktar), men 30-åringen er en frekk variant ute på vingen i dette laget.

Sentral midt: Claudio Marchisio, Zenit (Russisk Premier League)

Det kan ha vært et dårlig valg å inkludere den russiske ligaen blant de 11 vi kunne velge blant, for vi slet med å finne gode alternativer der. CSKA-spiller Nikola Vlasic ble nevnt, men igjen mente vi at vi kom til å finne bedre spillere i hans posisjon.

Dermed gikk vi for Zenits nye midtbanegeneral, italieneren Claudio Marchisio. Juventus-legenden forlot Torino i sommer for å smake på livet i Russland. Han får også smake på livet på dette drømmelaget.

Sentral midt: Kevin De Bruyne, Manchester City (Premier League)

Fire emoji. Det er utrolig mange å velge mellom i Premier League, men det ble fort tydelig at dette var veien å gå. Det ble argumentert hardt for å gi Eden Hazard en plass på vingen i stedet, men det måtte bli Kevin de Bruyne fra Premier League. Salah, Van Dijk og Kanté ble også vurdert, men de kan rett og slett ikke måle seg med De Bruyne.

Lysluggen har sementert sin posisjon som en av verdens beste spillere under Pep Guardiola de siste årene. Han kan også bekle flere posisjoner, noe som hjalp oss ut da vi hadde et hull på sentral midt. Han gir også laget en deilig dødballfot.

Venstreving: Marco Reus, Borussia Dortmund (Bundesliga)

Bundesliga ga oss et fryktelig vanskelig valg, men ettersom vi lot Eden Hazard ligge hadde vi plass til lynraske Marco Reus på kanten. Andre spillere vi vurderte sterkt var James Rodriguez og Robert Lewandowski, men Reus var det mest sexy valget.

Dortmund-spilleren flyr fortsatt litt under radaren på grunn av et par uheldige skadeavbrekk, men er definitivt en av verdens aller beste kantspillere. Denne sesongen lukter det svidd av Dortmund, og Reus kan få lov fyre av noen skudd for dette drømmelaget også.

Spiss: Kylian Mbappé, PSG (Ligue 1)

Å velge én spiller fra Ligue 1 var kanskje det vanskeligste vi måtte gjøre. Hvordan velger man mellom Neymar, Mbappé og Cavani? Spillere som Nabil Fekir, Dimitri Payet og Florian Thauvin kunne også stjelt en plass foran mange andre på dette laget.

Men vi endte med Kylian Mbappé. Verdens beste spiss akkurat nå? Han er hvert fall i nærheten, og pila peker kun oppover for 19-åringen. Han har allerede rukket å bli verdensmester – der han klasket inn med kasser, og det er nok ikke umulig at han hadde bøttet inn med mål for dette laget heller.

Spiss: Lionel Messi, Barcelona (La Liga)

Selvsagt. Dette valget sa vel seg selv, og vi sparte en plass for verdens beste fotballspiller hele veien. Diskusjonen hadde kanskje vært en annen i fjor, men det er rett og slett ingen i La Liga som når opp til Lionel Messi nå. Han er mannen med høyest ranking i verden på WhoScored denne sesongen, og det er ikke tilfeldig. Mannen er ren klasse, og han får selvsagt også kapteinsbindet på dette laget.

IMG_1947