Venstrebeinet som har gjort Manchester City til verdens beste fotballag

Er det noen lag i verden som kan måle seg med Pep Guardiolas Manchester City akkurat nå? Jeg tror ikke det – og det er en venstrebent midtstopper som skal ha mye av æren for det.

De tok 100 poeng i Premier League. Hundre! Men uansett hvor spinnvilt det er, så er de utrolig nok i rute til å slå sin egen rekord denne sesongen. Manchester City har rett og slett gått fra å være tidenes beste Premier League-lag, til å bli enda bedre… Og mye av grunnen er et fransk venstrebein.

Å spille 90 minutter for Manchester City er nesten umulig. Selv Ederson titter nervøst bort på benken når han hører det er et bytte på gang, men én spiller (bortsett fra keeper Ederson) har spilt samtlige minutter for de lyseblå denne sesongen: Aymeric Laporte.

aymeric-laporte

Signert fra Athletic Bilbao i januar, men han spilte seg ikke inn på laget før denne sesongen. Nå er han spikret inn i hver eneste av Peps ellevere, og det hjelper selvsagt at han på mystisk vis ikke blir kalt opp på det franske landslaget. Det endrer seg nok snart.

Men grunnen til at Pep skriver ned “Laporte” som det første navnet før hver kampdag er veldig enkel: Han er venstrebeint. Det er mange gode midtstoppere i Manchester City, men ingen kan røre Laporte på grunn av en medfødt ferdighet. For på det halvsekundet en høyrebeint midtstopper (til venstre på banen) bruker på å legge over ballen til høyrefoten, feier Laporte den silkemykt over til Raheem Sterling på høyrekanten med en gang. Det kan være forskjellen på en mislykket kontring, og scoring.

Pep har flere ganger lagt ut om fordelen av å ha en venstrebeint midtstopper, og endelig fikk han viljen sin i januar.

«If we defend with three at the back, on the left side, Laporte, because of his left foot, is maybe much better than Otamendi, for example, or John Stones. With Laporte, I can use both systems and set up better»
– Pep Guardiola, mars 2018

Det eneste Laporte ikke var god på forrige sesong var hodedueller. Men etter noen måneder i engelsk fotball har han tilpasset seg spillestilen, og forbedret seg betraktelig på det området også. Akkurat nå er han en av de aller beste midtstopperne i Premier League.

Franskmannen fullfører fantastiske 91 prosent av pasningene sine, og det går hele 234 minutter mellom hver gang City har sluppet inn mål med han på banen.

laporte2111

Og han spiller for Englands desidert beste fotballag. Ja, jeg vil faktisk dra det så langt som til å si at han spiller for verdens beste klubblag. For hvem kan måle seg med Manchester City akkurat nå? Historisk sett er det ingen som har klart det Manchester City holder på med i Premier League denne sesongen. De går fra by til by, bane til bane, og regelrett tråkker på motstanderne sine. 5–0, 6–1, 6–0. Det er resultater vi er vant til å se fra Barcelona og Real Madrid i La Liga, når vi med rette har kalt de verdens beste klubblag. Men i år er det Manchester City som gjør det, i en liga som har blitt kjent for at «alle kan slå alle». Da Manchester City slo Huddersfield 6–1 i august var det faktisk bare den 29. gangen vi har sett det resultatet i Premier Leagues historie. Så stod de like så godt for nummer 30 også, mot Southampton. Det er helt rått. I tillegg har Real Madrid og Bayern München slitt denne sesongen. Barcelona leder La Liga med to tap og fire uavgjort, etter 14 kamper. Det hadde vært helt uhørt for noen år siden. Juventus er selvsagt en soleklar kandidat til tittelen «verdens beste lag for øyeblikket», men jeg lener uansett mot de lyseblå fra Manchester.

Spørsmålet er dog hvor viktig Mendy er. I og med at franskmannen er langtidsskadet må Pep komponere forsvaret sitt på nytt, og kanskje er venstrefoten til Laporte viktigere enn noensinne. Det er usikkert hvem som kommer til å ta over Mendy-rollen på sikt, men verken Delph eller Zinchenko har de samme kvalitetene som den franske Twitter-stjerna. Kanskje må Laporte ta mer ansvar på venstresiden, og vispe enda mer offensiv kremfløte med venstrefoten i månedene som kommer. Han har hvert fall vist hvor viktige midtstoppere kan være for vellykkede angrep så langt denne sesongen, og han har vært helt eksepsjonell på å slå pasningene tidlig – og presist.

Mer kan man ikke be om fra en midtstopper. Og Deschamps… kom igjen, hvis ikke Laporte fortjener en plass på det franske landslaget, så gjør ingen det. Men når han ikke får spille for verdens beste landslag, så spiller han hvert fall for verdens beste klubblag.