Verdens 10 beste midtstoppere

I kjølvannet av tweeten om Van Dijk som verdens beste midtstopper har jeg satt meg ned sammen med Steinar Arnstad. Sammen har vi satt opp det vi mener er de ti beste midtstopperne i verden akkurat nå.

Det er vanskelig med slike kåringer, og man får alltid et par navn som faller utenfor som gir litt ekkel smak i munnen. Men sånn er gamet. Vi dundrer på med vår topp 10.

 

1. Virgil van Dijk (27) – Liverpool FC

Sjeldent komplett midtstopper. Her sliter vi faktisk med å finne svakheter. Han er stor, veldig sterk, men fortsatt relativt smidig og tett mot ekstremt hurtig. Han har egenhendig tatt en berømmelig shaky forsvarsrekke og ankra den opp noe voldsomt. Liverpools bakre firer har faktisk gått fra å være lagets største svakhet til å være en av Europas klart beste. Sju baklengs på 18 kamper i Premier League. Van Dijk er en av verdens beste duellspillere, samtidig er han rolig med ballen og har god grunnteknikk. Et område han skiller seg fra flere av de andre på topp 10 er pasningsfoten. Både langs bakken og i lufta. Virgil van Dijk er god til å lese spillet, posisjonere seg og har sjeldent grønske på shortsen. En unik blanding av finesse, rå fysikk, lederegenskaper og intelligens.

2. Kalidou Koulibaly (27) – SSC Napoli

18 dager yngre enn toppmann van Dijk, Koulibaly er et fullstendig fysisk monster. Hele 195 cm på strømpelesten, men har likevel et veldig tyngdepunkt. Mens stoppere som Maldini, Bratseth, Laporte og van Dijk tar stolthet i å ikke gå til bakken for å vinne ballen ser Koulibaly ut til å få energi og spille bedre for hver takling han setter inn. Enorm til å vinne ball 1v1. Timing og trøkk i ypperste verdensklasse.

E5718D02-0D02-4F8A-BC3D-4345C085E917.jpeg

3. Aymeric Laporte (24) – Manchester City

Han har ikke debutert for det franske landslaget enda.

4. Diego Godin (32) – Atletico Madrid

Virket som hele Twitter hadde glemt av at Godin lever i går. Holdt et ekstremt stabilt høyt nivå i en årrekke nå. Er ikke den hurtigste, men helt enorm timing duellspill og en historisk evne til å blokkere skudd. Spiller i et lag og under en trener som passer han perfekt, men vi synes det er vanskelig å straffe Godin for at laget rundt han er bra defensivt.

5. Raphäel Varane (25) – Real Madrid

Er ikke til å stikke under en stol at Varane har hatt en svak høst. Dette til tross, det er umulig å sette 25-åringen særlig lavere enn det her. Har et tullete toppnivå med fart og mobilitet som matcher flere av de hurtigste angrepsspillerne i verden. Veldig god og rolig med ballen i bena. God 1 mot 1, både rett og feilvendt. Har blitt litt Robin til Ramos sin Batman og må tåle kritikk for ikke å ha evnet å snu mer av den defensive trenden på egenhånd. Skal man være i den absolutte verdensklassen skal det være mulig.

6. Leonardo Bonucci (31) – Juventus

Offensivt den beste stopperen i verden. Fullstendig gale-matias noen av de ballene han legger. Ser av og til ut som det er Pirlo som strør fra egen halvdel. Relativt komplett stopper totalt. Ganske hurtig, 191 og solid fysikk, bra timing og autoritet.

E79ED992-9588-4197-9702-78B4FE0806D4.jpeg

7. Samuel Umtiti (25) – Barcelona FC

Sterk fysisk og hurtig. En veldig «offensiv» midtstopper som tar en del risiko, bryter spillet og setter i gang angrep. Umtiti er en spennende kombinasjon mellom fysikk og intelligens. Leser spillet godt og står sjeldent feil. Spiller færre og færre «dårlige» kamper nå. I ferd med å virkelig etablere seg i verdenstoppen.

8. Sergio Ramos (32) – Real Madrid

I ferd med å bli en av tidenes mest dekorerte fotballspillere. Helt tussete for en karriere 32-åringen har stablet sammen. 800 kamper og 99 mål for klubb og landslag. Skal du velge deg en midtstopper i verden til å spille EN kamp, en finale, så tror jeg at veldig, veldig mange velger Ramos. På sitt beste er han en pest og en plage for motstanderne både offensivt og defensivt. Et konkurransemenneske av de sjeldne, en vinner som er villig til å gjøre alt og står frem når det teller som mest. Har byttet ut den voldsomme hurtigheten han hadde som ung med rutine og kløkt. Men vi kan ikke se bort fra at hverdags-Ramos nå er mange, mange nivå under finale-Ramos. Antallet kamper har tært på 32-åringen og man får litt for ofte markeringsfeil og konsentrasjonssvikt.

9CA4024E-1E8A-479F-8CF4-32C4F940E07E.jpeg

9. Giorgio Chiellini (34) – Juventus

Holder fortsatt bra nivå til å ha rundet 34. Langt fra den mest fintspillende spilleren på lista. Men krigeren fra Pisa har gjort en karriere ut av å stange unna. Som Diego Godin helt eksepsjonell til å plassere seg i boksen for å stange unna eller blokkere. Voldsom duellspiller. Ikke den vasseste med ballen i bena og offensivt. Old school midtstopper.

10. Matthijs De Ligt (19) – Ajax

Må ha med fotballens defensive wonderboy her. Kaptein på Ajax på andre sesongen i en alder av 19. Er rett og slett grufullt god til å være 19 år. Har tatt samtlige nivå han har blitt presentert med bravur. Det er vanskelig å finne svakheter hos De Ligt. Ekstremt moden for alderen, bryter ledd med ball og tørr å by på offensivt. Smart og kalkulerende.  Har ingen problemer med å se at De Ligt topper den lista her om noen år. Det som hindrer han foreløpig er at han spiller på Ajax og har rett og slett ikke fått bevist seg tilstrekkelig på høyt nok nivå.

Ajax v SC Heerenveen - Dutch Eredivisie
Honorable mentions: Marquhinos, Thiago Silva, Toby Alderweireld, Milan Skriniar, Mats Hummels, Gerard Pique, Cesar Azpilicueta