Tom Brady er underdog for første gang siden 2014 – hva betyr det?

New England Patriots har vært favoritter i hver eneste kamp med Tom Brady under center siden 2014. Det endres til helga.

Tom Brady er et unikum av en fotballspiller. Uansett hvem han møter, så har han evnen til å finne en måte å vinne på. Det gjorde den 41 år gamle ringreven igjen sist helg. Den årlige «er Patriots så gode i år?»-murringen hadde begynt å komme. Brady og Patriots svarte med å smadre Los Angeles Chargers.

Nå venter Championship-søndagen, «semifinalen» til Super Bowl, og der står Kansas City Chiefs på andre siden av banen. Og for første gang på fire år har favorittstemplet blitt plassert på en annen quarterback enn Tom Brady.

gettyimages-830597650Patrick Mahomes, i sitt første fulle år som NFL-quarterback, har vippet 41-åringen ned fra tronen. Hvert fall i bettingmarkedet. Og det er ikke uten grunn. Mahomes har gjort ting få har klart før han. Han har kastet venstrehendt, han har kastet uten å se, og han har fått hele NFL til å sperre opp øynene.

I en sesong der Drew Brees har slått rekorden for flest yards i NFL-historien, og Jared Goff har løftet et Los Angeles-lag opp fra mørket, er det Mahomes det prates om. Den nye Aaron Rodgers.

Og nettopp det er interessant. For vi må altså tilbake til 2014 for å finne sist Tom Brady ikke var favoritt i en NFL-kamp. Nærmere bestemt 30. november 2014. Hvilken quarterback sto på andre siden?

Det stemmer: Aaron Rodgers. Green Bay Packers var favoritter med tre poeng. Og Patriots og Brady tapte. Resultatet ble 26–21. På søndag er igjen Patriots underdogs, og tre poeng er linja. Vil det samme skje igjen, mot en yngre versjon av Rodgers?

Det vil åpenbart ikke bare bli avgjort av de to quarterbackene. For det er også to legendariske trenere som møter hverandre. Bill Belichick, som ikke vet hvordan det er å tape, mot Andy Reid – «the quarterback whisperer». De vant sine kamper greit sist helg. Men nå har de en uke mindre til å forberede seg. Vil det være en fordel for den rutinerte 41-åringen, eller unggutten med ligaens sterkeste arm?

Det logiske vil være å si fordel Patriots og Brady. På en annen side, så har Kansas City og Mahomes hele tiden vært forberedt på at det kunne bli nettopp New England Patriots som kom til å stå i veien for en Super Bowl, og dermed har de hatt et ekstra øye på Belichick & co. Bookmakerne lener mot det siste. Forklaringen kan selvsagt også være at kampen spilles på Arrowhead i Kansas City, en av de mest høylytte arenaene i NFL. Det vil åpenbart ikke bli noen enkel oppgave, selv for Tom Brady.

Dette er også en omkamp fra en av årets råeste grunnserie-kamper. Mahomes og Brady møtte hverandre i oktober. Patriots fikk tidlig overtaket, men Chiefs kjempet seg tilbake. Brady vant til slutt 43–40, men det var i Boston. Det er en tommelfingerregel at hjemmebanefordelen er på tre poeng, bettingmessig. Så da står vi igjen med en uavgjort kamp.

Men bettinglinja på søndag er altså ikke +0. Den er –3, favør Chiefs. Så hvor kommer de ekstra tre poengene fra?

De kommer fra Chiefs-forsvaret. De har blitt kritisert hardt gjennom hele sesongen. Altså, de lot Patriots score 43 poeng mot dem, og Rams klarte å samle sammen en 50-burger, så det er kanskje ikke så rart – men noe har skjedd.

For Chiefs-forsvaret våknet noe så til de grader mot Indianapolis Colts. Et Colts-lag som har forsvart Andrew Luck som noen helter hele sesongen ble overkjørt av Justin Houston, Dee Ford og Chris Jones. Det momentumet vil de ta med seg når Tom Brady kommer til byen, og hvis Chiefs sitt pass rush ruller over O-linja til Patriots vil ikke Brady klare å straffe den shaky secondaryen deres.

Hvis man ser på lagene posisjon for posisjon, spiller for spiller, så bør faktisk Chiefs vinne greit.

Men mange har brent seg på å tippe mot Tom Brady før…


matrixholt grafikk

SKREVET AV MATTIS HOLT, SKRIBENT OG PROGRAMLEDER FOR VALUELIVE

Want to track your bets? Learn where you win and lose money? Want to follow experts tips from Scandinavian football to the Premier League, Championship, NHL, NFL and much more?

Head over to Valuewins.com and sign up. Value wins – every time.