Super Bowl LIII: Det nye mot det gamle

New England Patriots mot Los Angeles Rams i Super Bowl. Hvem vinner?

Super Bowl LIII
New England Patriots v Los Angeles Rams
Mercedes-Benz Stadium, Atlanta
Linje: Patriots –2,5
Over/under 56,5
4. februar 19
K. 00.30

Natt til mandag skal atter en gang Lombardi-trofeet deles ut, og i år står det mellom Los Angeles Rams og New England Patriots. Patriots tapte som kjent mot Philadelphia Eagles i fjor, men har kriget seg tilbake til Super Bowl. Rams er i finalen for første gang siden tapet mot Patriots i 2001.

Det nye: Los Angeles Rams

Vi starter med underdogen. Los Angeles Rams var et av de dårligste lagene i NFL i 2016. De vant bare fire kamper, med samme quarterback som de har i dag. Så hva skjedde?

NFL: Los Angeles Rams Press Conference

Sean McVay skjedde. Mannen var 30 år gammel da han ble ansatt, den yngste NFL-treneren noensinne, men han har vært en suksess uten like. Han har forvandlet Jared Goff fra en håpløs rookie til en treffsikker quarterback. Goff startet sesongen fantastisk, før han dabbet litt av da han måtte prestere på fremmed gress. Han endte med 32 touchdown-pasninger og 12 interceptions. I sluttspillet har han derimot møtt opp igjen, og mot New Orleans Saints ledet han laget tilbake til seier etter at de lå under med tretten poeng tidlig.

På runningback er det Todd Gurley som har gjort jobben i regular season, men da han ble småskadet måtte Rams se etter andre muligheter. Løsningen ble en Denver Broncos/Carolina Panthers-reject: CJ Anderson. Og han har virkelig grepet den muligheten med begge hender. På fire kamper har han utrolige 466 rushing yards. 116 per kamp. Dermed har Rams den perfekte runningbackduoen, med en bowlingkule i Anderson, og en atletisk kjegle i Todd Gurley.

bal-ravens-high-on-praise-for-todd-gurley-but-up-for-sundays-challenge-20151121

Wide receiverne er også en gjeng å se opp for. Brandin Cooks spilte for New England Patriots i fjor, men ble tradet til Rams. Der har han fortsatt å imponere. I regular season hadde han 1200 yards, og fem touchdowns. Han er en rask, allsidig spiller som kan herje med Patriots-forsvaret. Han må dog ha hjelp av Robert Woods, som har vært WR1 for Rams i år. Ellers er det ikke så mye å juble over. Hvis Patriots låser ned Woods og Cooks, så er det Josh Reynolds som må ta ansvar. Klarer han det på den største scenen? Det gjenstår å se.

Heldigvis for Rams har de et par atletiske tight ends. Tyler Higbee er to meter høy, og veier 110 kilo. Mot Saints sto han for en touchdown. Gerald Everett er ikke like høy, men mer atletisk. De to må faktisk prestere for at Patriots skal slås.

1115_SPO_LDN-L-WHITWORTH-1115

På den offensive linja er det Andrew Whitworth som er viktigst. På left tackle er det han som har hovedansvaret for at Jared Goff holder seg på beina. 37-åringen har vært bunnsolid for Rams i hele år, og han har også vært en stor grunn til at både Gurley og Anderson har hatt suksess. Austin Blythe har også vært en viktig faktor på linja, på right guard. Når det er sagt så har linja falt litt fra hverandre utover i sesongen, og det var også mye av grunnen til at Goff sine tall falt litt utover i desember. Center John Sullivan er den som ikke helt klart å holde nivået. Han tillot 32 QB pressures på Rams sine siste ni kamper. Men, de er i det minste stabile. De fem linjespillerne har stort sett vært der hele sesongen.

På forsvarssiden er det spesielt en spiller som skiller seg ut. Aaron Donald. Det er ingen overdrivelse å si at han er den beste spilleren i NFL. Som Chris Long sa det på podcasten Pardon My Take tidligere denne uka: Han er den perfekte fotballspilleren. Han er bygd som en murstein, men beveger seg som en katt. Å stoppe han blir ingen enkel match for New Englands offensive linje, spesielt ikke da de også må tenke på Ndamakong Suh. Den tidligere Dolphins-spilleren trengte litt tid for å komme i gang, men i de siste par kampene har han vært et monster. Han kan bli avgjørende mot Patriots, og det samme kan Dante Fowler Jr være. Han er en spiller som kan stå for det avgjørende spillet i en Super Bowl, da Tom Brady stå i lomma for å kaste. Fowler er rask og atletisk, og kan snike seg inn i blindsona til Brady. Det er slik fumbles skjer. Han spilte for Jaguars da de møtte Patriots i sluttspillet i fjor. Da hadde han to sacks.

aaron-donald

Hvis vi beveger oss vekk fra den defensive linja så er det litt mer skralt. Matt Longacre, Samson Ebukam og Cory Littleton lukter ikke svidd, og de vil ha mye av ansvaret for å stoppe det Bill Belichick drar opp av hatten. Runningbacks in the flat, Gronk på løpetur, linebackerne blir viktig. Littleton har hatt en god sesong, med 125 taklinger og fire sacks. Ebukam har hatt tre forced fumbles. Longacre har ikke spilt på nivå med lagkameratene.

Helt bakerst i forsvaret er det Marcus Peters som er snakkisen. Han er en veldig bipolar spiller, som kan gå fra det helt utrolige til helt begredelige. Ja, han kan ha en kampavgjørende interception, men han kan også gi opp en kampavgjørende touchdown andre veien. Aqib Talib er litt mer pålitelig, men også han har vist at temperamentet kan få han ut av balanse. I midten er det John Johnson og Lamarcus Joyner som må gjøre jobben, og det blir spesielt interessant å se hvordan strong safety Johnson vil hamle opp med Rob Gronkowski. Det gikk ikke spesielt bra for Eric Berry forrige uke.

NFL: Arizona Cardinals at Los Angeles Rams

Special teams er ikke alltid like gøy å snakke om, men det er ikke tilfellet i Rams. Special teams-treneren John Fassell er ikke vond å be om “fakes”, og da punter Johnny Hekker har mer touch på pasningene sine enn halvparten av quarterbackene i NFL er det en fornøyelse å se på. Han fullførte en pasning senest i kampen mot Saints. Og så er han jævlig god til å punte i tillegg. Greg Zuerlein er også en av de mest stabile kickerne i ligaen. Han avgjorde kampen mot Saints, og jeg ser ikke bort fra at han kan gjøre det mot Patriots også.

Det gamle: New England Patriots

Så er det Patriots da, med 66 år gamle Bill Belichick bak spakene. NFLs Sir Alex Ferguson. Sean McVay er kanskje den nye vinen, men er ikke vin best da den har ligget noen år? Belichick er kanskje den mest geniale treneren som har gått på en NFL-sidelinje, og det skal mye til for å slå han da han har to uker å forberede seg på.

tom-brady

Og mannen som skal utføre planen heter Tom Brady. Quarterbacken er 41 år gammel nå, men alderen ser ikke ut til å stoppe han. Og er det en ting man må vite om Tom Brady, så er det at han alltid slår tilbake. I fjor tapte de mot Eagles, og bildet av Tom Brady som mister Lombardi-trofeet mellom fingrene gikk viralt. Det er revansje-tid for Tom.

aa8b51b1-a3dd-43bf-84b6-968da8fb4449-usatsi_11731470

Men Sony Michel blir også viktig. Rookien har slitt litt med skader i år, men har kommet i full fart mot slutten av sesongen. I sluttspillet står han med 242 yards og fem touchdowns. For første gang på lenge har Patriots en runningback som kan gjøre alt de ønsker. Han kan løpe i midten, han kan runde hjørnet, han kan ta imot, han kan blokke. Michel blir toneangivende på søndag. Og hvis man skal bekymre seg for Michel, hvem skal stoppe James White da? Mot Chargers tok han imot 15 baller. Det er helt ekstremt. Han kom ned på jorda igjen mot Chiefs, men vi husker alle White mot Falcons i Super Bowl. Han kan definitivt finne på noe sånt igjen.

Julian Edelman er fremdeles receiveren Tom Brady ser etter da han trenger en completion. Det viste han mot Chiefs. 3rd and 9? Edelman. 3rd and 11? Edelman. 3rd and 20?! Edelman. Det er ufattelig at Chiefs ikke presterte å stoppe han, men Brady fikk hvert fall ingen grunn til å se til noen andre. Så glemmer vi et sekund at Chiefs holdt på å avgjøre kampen etter en interception som fløy over fingrene til Edelman. Chris Hogan er en jevn spiller som kommer til å fange et par baller, og det samme kommer lynraske Philip Dorsett til å gjøre.

Men mest avgjørende blir Rob Gronkowski. Hvilken Gronk møter opp? Han som hadde ett mottak mot LA Chargers, eller han som sikret seieren mot Chiefs sist uke? Kommer han til å brenne Rams-forsvarerne, som han gjorde med Eric Berry? Det er vanskelig å si. Og det her høres kanskje sykt ut, men det er ikke den viktigste jobben hans uansett. Denne sesongen har det virkelig kommet frem i lyset hvor god han er til å blokke. Han er kanskje grunn nummer 1 til at Sony Michel har vært en så stor suksess som han har vært. Gronk blokkerer som om motstanderen nettopp har stjålet drinken hans fra en yacht-fest i Mexicogulfen. Han er et monster.

1f97f2e7ea6f80c06475713bc2624f1d

Vi pratet om hvordan linja til Rams ble dårligere utover i sesongen. Patriots sin har vært knallgod hele veien, og i motsetning til Rams er det spesielt innvendig de har stått sterkt. Guard Shaq Mason har vært en av årets aller beste linjespillere. Trent Brown har også stått sterkt som Nate Solders erstatter på left tackle. Men klarer de stoppe Donald, Suh og Fowler?

I forsvar finner vi mange av de samme som spilte fjorårets Super Bowl. Trey Flowers, Lawrence Guy, Malcolm Brown, og Deatrich Wise starter på den defensive linja. Flowers har imponert med sinde 7,5 sacks, men Guy og Brown har ikke vært spesielt sterke innvendig. Wise står med 4,5 sacks.

Det er i stedet linebackerne som har funnet formen for Patriots. Kyle Van Noy var hovedårsaken til at Patriots klarte å stoppe Chiefs til en viss grad forrige helg. Han har 3,5 sacks, men har også flest taklinger på laget. Dette er den første sesongen han har spilt samtlige kamper, og det har virkelig hjulpet. I tillegg til taklingene har han en interception og en forced fumble. Donta Hightower har ikke hatt en like god sesong, og Elandon Roberts og Duron Harmon har også et stykke opp til Van Noy – selv om sistnevnte står med fire interceptions, mye på grunn av at han også har operert som hybridsafety.

Halvparten av secondaryen til Patriots er et brødrepar. De sikret seg Jason McCourty før denne sesongen, og han har startet ved siden av Devin McCourty. Samspillet har tydeligvis betalt seg, for de har vært to av de beste spillerne til Patriots i år. Ikke den beste dog, for det har vært Stephon Gilmore. Han har virkelig blitt varm i trøya nå, og har stoppet det som er. Han har 20 passes defended, med to interceptions og en sack på lasset.

908476752.jpg.0

Stephen Gostkowski har sparket baller for Patriots i en årrekke, og er definitivt en spiller som kan avgjøre Super Bowl. Ryan Allen er også en av de beste punterne i NFL.

Bookmakerne har altså Patriots som favoritter, og det er vanskelig å ikke være enig da Bill Belichick har hatt to uker på å forberede seg. Men så er det noe med Sean McVay… Doug Pederson tok knekken på Bill og Tom i fjor. Kan Sean og Jared gjøre det samme?

Los Angeles Special?


matrixholt grafikk

SKREVET AV MATTIS HOLT, SKRIBENT OG PROGRAMLEDER FOR VALUEWINS

Want to track your bets? Learn where you win and lose money? Want to follow experts tips from Scandinavian football to the Premier League, Championship, NHL, NFL and much more?

Head over to Valuewins.com and sign up. Value wins – every time.